BUDAPEST JAMMIN’

A magyar jazz világa mindig is igen pezsgő és sokszínű volt. A ’70-80-as években számos klub és szórakozóhely adott teret a jazz muzsikusoknak, nem csak a fővárosban, hanem országszerte. A magyar jazz életet akkoriban olyan világhírűvé vált nevek fémjelezték, mint Szakcsi Lakatos Béla, Pleszkán Frigyes, Pege Aladár, Tomsits Rudolf, Jávori Vilmos és még sorolhatnánk.

A 90-es évektől kezdve, az elektronikus zenei irányzatok elterjedése okán, a felületes szemlélő, akár azt is gondolhatta, hogy a jazz azóta folyamatosan háttérbe szorul, veszít népszerűségéből, művelői egyre kevesebb lehetőséghez jutnak.

Valójában napjainkban ennek épp az ellenkezője történik. A jazz, és vele az élő zene, újra reneszánszát éli. Egyre több szórakozóhelyen kapnak lehetőséget jazz muzsikusok, a fővárosi és a vidéki klubokban egyaránt, hogy heti rendszerességgel tartsanak jam-session eseményeket, ahol más zenei műfajok képviselőivel osztják meg, adják egymásnak a színpadot. Közös együttzenélésük, fusion-kollaborációjuk következtében a hazai jazz új lendületet kapott. Alkalmanként megújuló formációik sokrétű és változatos produkciókkal szórakoztatják a közönséget, akik a pillanat varázsát keresve egyre nagyobb számban érdeklődnek a jam sessionok iránt.

A Budapest Jammin’ a múlt megidézése mellett, ebbe az újra virágzó kultúrába kalauzolja el a közönséget. A műsorban, többek között, megszólalnak a jazz scéna korszakos képviselői – Binder Károly, Borbély Mihály, László Attila –, a közelmúlt és napjaink meghatározó alakjai– Barabás Lőrinc, Bársony Bálint, Gyémánt Bálint, Ifj.Kaszás Péter, Sárik Péter –, valamint a jam session éra további kimagasló szereplői.

Dokumentumfilmünk közvetlen hangulatban kalauzolja el a nézőt a hazai jam sessionok egykori és napjainkban tapasztalható kulisszái mögé. A megszólalók több oldalról is bemutatják, hogy a zenészek és a közönség számára milyen alkotói és befogadói élményeket okoz a spontán együttzenélésben való részvétel.

A közel 80 zenész közreműködésével rögzített valamennyi jam session sajnálatosan nem férhetett el teljes hosszában a dokumentumfilmben a műsoridő korlátai miatt. A rögzítésre került utánozhatatlan pillanatokat teljes egészükben, ezért a produkció honlapján – www.tvcom.hu – adjuk közre, amelyek igazi minőségi fejezetek napjaink Budapestjének fantasztikusan izgalmas zenei életéből.

A Budapest Jammin’ alkotói hálásan köszönik minden résztvevőnek a lelkes közreműködését, és számítanak azok megértésére, akik megszólalásai a műsor időkorlátai miatt nem kaphattak helyet a dokumentumfilmben.

További információk:

Pályázati tükör – Adatlap

„Készült a Médiatanács támogatásával a Magyar Média Mecenatúra Program keretében”