Örkény Lovas Tábor

A magyar lovassport és kultúra népszerűsítése. Továbbá hiánypótló sorozatként tájékoztatni a nézőket arról, hogy a két világháború közötti időszakban az „örkényi” magyar ló és lovas tanár szakember képzés a világ elitjébe tartozott. Továbbá az akkori magyar sztár lovasok milyen módszerrel készültek fel az olimpiákra, valamint a tiszti rendfokozatban lévő de fegyvert sohasem viselő sportemberek és családtagjaik milyen megpróbáltatásokon, megalázásokon mentek keresztül a II. Világháború befejezése után. Legjobb lovasaink közül Némethy Bertalan 25 évig volt az USA díjugrató válogatottjának a mestere, hatalmas sikereket aratva, Endrődy Ágoston az Angol Military válogatott szövetségi kapitányaként egy új stílust teremtett a szigetországban, Hazslinszky-Krull Géza pedig a holland királyi család főlovásza lett. Megjelenésétől számítják Hollandiában a lovassport és lótenyésztés kezdetét.

A történelem által sokat vitatott örkényi lovas tábor történetének bemutatása, a kor leghíresebb, olimpiai szintre és nagydíjra felkészített lovasainak portréja, hozzátartozóinak, ma élő barátainak és tanítványainak a megszólaltatásával. Láthatunk egy nem mindennapi produkciót is egy kaszkadőr szemünk láttára ereszkedik le egy 7 méter hosszú lejtőn a lovával együtt. Ez ma világszám, azonban Örkényben egy lovasnak ez volt a belépője, ha ebben az iskolában szeretett volna tanulni. Az örkényi tanárképző fennállása mindössze 14 tanévet tett ki, amelyből öt háborús esztendő volt.  Működése alatt: díjugratásban egy Nemzetek Díj első helyezését csapat (Salzburg, 1931), egy Nemzetek Díjában való egyéni első helyet (Aachen, 1935. Schaurek 0., Mr. Spokes.), egy olimpiai bronzérmet (Berlin, 1936), valamint militaryban olimpiai 5. helyet sikerült szereznünk.  Örkény igazi sikere és az “örkényi iskola” mítosza, hírneve a második világháború után keletkezett, elsősorban Némethy Bertalan, Endrődy Ágoston, Hazslinszky-Krull Géza sikerei nyomán….

A Filmarchívum korabeli felvételei valamint a lovassport reprezentatív képviselői. Lázár Vilmos a Lovas Szövetség Elnöke, mindenidők legeredményesebb többszörös világbajnok fogathajtója. Lázár Zoltán világbajnok fogathajtó. Ernst József lovas szakújság író. Zupán Péter magyar díjugrató szakedző, Sovák Péter edző, Rezgő Zoltán olimpikon díjugrató, Borsó Béla a magyar Spanyol Lovas Iskola tulajdonosa, Lovász József díjlovas magyar bajnok, Pachl Péter díjlovas edző a Testnevelési Főiskola tanára.

Cikkek:

Méditanács-blog

További információk:

Pályázati tükör – Adatlap

„Készült a Médiatanács támogatásával a Magyar Média Mecenatúra Program keretében”